سرطان پستان: تشخیص و درمان

1- مقدمه
سرطان پستان شایع‌ترین نوع سرطان است که زنان به آن مبتلا می‌شوند اما کشنده‌ترین نوع سرطان نیست. سالانه از هر 8 زن معاینه‌شده، 1 زن مبتلا به سرطان تشخیص داده می‌شود. این مقاله به شما کمک می‌کند از سرطان پستان و روش‌های درمان آن شناخت بیشتری پیدا کنید.

2- سرطان و علل آن
بدن انسان از سلول‌های خیلی ریزی درست شده است. سلول‌های عادی به روشی کنترل‌شده در بدن رشد می‌کنند و می‌میرند. گاهی اوقات سلول‌ها به شکلی خارج از کنترل تقسیم شده و رشد می‌کنند و باعث رشد غیرعادی می‌شوند که به آن تومور می‌گویند. اگر تومور به بافت و اجزای مجاورش حمله نکند و آنها را تحت تأثیر رشد غیرعادی قرار ندهد به آن تومور خوش‌خیم (رشد غیرسرطانی) می‌گویند. تومورهای خوش‌خیم به ندرت خطرناک هستند. اگر تومور به سلول‌های اطراف خود حمله کرده و آنها را نابود کند به آن تومور بدخیم یا سرطان می‌گویند. سرطان گاهی اوقات می‌تواند منجر به مرگ شود. سلول‌های سرطانی ممکن است از رگ‌های خونی و کانال‌های لنفاوی در اجرای مختلف بدن پراکنده شوند.
روش‌های درمانی سرطان سعی می‌کنند که سلول‌های سرطانی دارای رشد غیرعادی را بکشند یا تحت کنترل درآورند. بسته به اینکه سرطان در بدن از کجا آغاز شده باشد، نامی به آن اختصاص می‌دهند. سرطانی که در پستان آغاز شده باشد صرف نظر از اینکه به دیگر نقاط بدن مانند کبد، استخوان‌ها یا مغز گسترش یافته باشد، همواره سرطان پستان نامیده می‌شود. اگرچه پزشکان می‌توانند دریابند که سرطان از کجا آغاز شده است اما معمولاً علت سرطان قابل شناسایی نیست.
سلول‌ها حاوی عناصر ژنتیکی هستند که به آنها کروموزم می‌گویند. این عناصر ژنتیکی رشد سلول‌ها را کنترل می‌کنند. سرطان همیشه از تغییراتی که در این عناصر ژنتیکی رخ می‌دهد بروز می‌کند. وقتی عناصر ژنتیکی درون یک سلول غیرعادی می‌شوند توانایی خود را برای کنترل رشد سلول از دست می‌دهند. تغییرات ژنتیکی در این عناصر می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد. این تغییرات می‌تواند عامل ارثی داشته باشد. این تغییرات همچنین می‌تواند به خاطر قرار گرفتن در معرض عفونت‌ها، داروها، تنباکو، مواد شیمیایی یا دیگر عوامل به وجود آید.

3- کالبدشناسی پستان
پستان حاوی بافت‌های چربی و غدد است. غدد مسئول تولید شیر پس از بارداری هستند. غدد به خیلی از هورمون‌های زنانه مانند استروژن و پروستروژن واکنش نشان می‌دهند. شیر تولید شده از طریق مجاری مخصوصی که تا نوک پستان ادامه دارند به بیرون ترشح می‌کند. سیستم لنفاوی به طور معمول مایع اضافی درون پستان را به زیربغل هدایت می‌کند و از آنجا به جریان خون باز می‌گردد. پستان روی ماهیچه‌هایی که برای حرکات دست عمل می‌کنند و هم‌چنین ماهیچه‌های سیستم تنفسی قرار دارد.

کالبدشناسی پستان

4- سرطان پستان
سرطان پستان ممکن است از غدد یا مجاری شیر در پستان آغاز شود. اگر سرطان از غدد شروع شوند به آن سرطان لوبولار می‌گویند. لوبول‌ها غدد ویژه تولید شیر هستند. وقتی سرطان در مجاری تولید شیر رخ دهد به آن سرطان داکتال می‌گویند.
سرطان پستان ممکن است در بیش از یک نفر از اعضای خانواده مشاهده شود که به آن سرطان پستان خانوادگی گفته می‌شود. ممکن است برای این نوع سرطان، عوامل ژنتیکی دخیل باشد. پیشرفت‌های اخیر در علم ژنتیک، باعث شده است برخی از این ژن‌ها شناسایی شوند. زنان درون یک خانواده مبتلا به سرطان پستان خانوادگی، می‌توانند از مشاوره و آزمایش ژنتیک استفاده کنند.

5- نشانه‌ها و علائم
سرطان پستان در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارد. اما زمانی که سرطان رشد کند باعث به وجود آمدن توده‌ای می‌شود که در پستان قابل لمس است. گاهی اوقات پوست ناحیه‌ای که تومور زیر آن قرار دارد زبر و چین‌خورده می‌شود که اصطلاحاً به آن پوست پرتقالی می‌گویند. ترشح از نوک پستان نیز می‌تواند نشانه‌ای از سرطان پستان باشد.
بیشتر سرطان‌های پستان با معاینات کلینیکی که پزشکان انجام می‌دهند تشخیص داده می‌شوند. درد در ناحیه پستان اگر وجود داشته باشد نمی‌تواند به عنوان یک نشانه سرطان پستان تلقی شود.

6- بافت‌برداری (بیوپسی)
بافت‌برداری یعنی برداشتن بافت اندام بدن برای بررسی سلول‌های سرطانی. بافت‌برداری تنها راه اطمینان یافتن از وجود سرطان است. پزشک شما ممکن است شما را به یک جراح یا متخصص بیمارهای پستان برای بافت‌برداری ارجاع دهد تا مقداری از بافت یا مایعات پستان شما برای آزمایش به یکی از روش‌های زیر برداشته شود.

1-6- بافت‌برداری با سوزن نازک
پزشک شما از یک سوزن نازک برای خارج ساختن سلول‌ها یا مایعات از توده پستان استفاده می‌کند.

2-6- بافت‌برداری با سوزن کلفت
پزشک شما از یک سوزن کلفت برای برداشت نمونه از بافت پستان استفاده می‌کند.

3-6- بافت‌برداری پوستی
اگر پوست روی پستان شما تغییر کرده باشد ممکن است پزشک شما نمونه‌ای از پوست آن ناحیه را بردارد.

4-6- بافت‌برداری از طریق جراحی
جراح با عمل جراحی باز نمونه‌ای از بافت را خارج می‌کند.

7- تشخیص
وقتی وجود سرطان پستان در فردی کشف شد به دنبال آن عمل جراحی برای خارج ساختن تومور و تشخیص سرطان انجام می‌شود. حین عمل جراحی، جراح ممکن است زیربغل را برای وجود سرطان در آن ناحیه بررسی کند. یک آسیب‌شناس در زمان جراحی، بافت برداشته شده را بررسی می‌کند و تعیین می‌کند که تومور خوش‌خیم است یا بدخیم. اگر بافت، سرطانی باشد ممکن است آزمایش‌های آسیب‌شناسی بیشتری انجام شود.

8- مرحله بیماری
مرحله شاخصی از میزان گسترش سرطان است که از طریق جراحی تعیین می‌شود. درمان بر اساس مرحله بیماری تجویز می‌شود. مراحل بیماری معمولاً در قالب شماره‌های صفر تا 4 توصیف می‌شوند. عدد کمتر مراحل ابتدایی سرطان را نشان می‌دهند. هر مرحله نیز ممکن است در قالب زیرمرحله‌‌هایی که با حروف انگلیسی پس از شماره مرحله قرار می‌گیرند مشخص شوند. برای مثال مرحله 3A و 3B.

9- جراحی
بیشتر سرطان‌های پستان جراحی می‌شوند. میزان وسعت عمل جراحی بستگی به اندازه تومور و گسترش آن تا زیربغل دارد. عمل جراحی سرطان پستان دو هدف اصلی دارد. اول اینکه کل تومور برداشته شود بدون اینکه چیزی از آن در ناحیه پستان باقی بماند. هدف دوم این است که گسترش سرطان بررسی شود که آیا به زیربغل رسیده است یا خیر. اگر گسترش تا این میزان باشد جراح ممکن است تعیین کند چه مقدار از لنف‌های این ناحیه سرطانی هستند و اقدام به خارج کردن آنها نماید.

10- درمان‌های پس از عمل جراحی
پس از جراحی، برای اینکه از برگشت دوباره سرطان جلوگیری شود ممکن است پزشک شما رادیوتراپی، هورمون‌تراپی یا شیمی‌درمانی برای شما تجویز کند.

11- خلاصه
سرطان پستان یکی از شایع‌ترین انواع سرطان است. تشخیص به‌موقع می‌تواند در درمان آن مؤثر باشد. معاینه کلینیکی پستان خیلی مهم است. درمان‌های فعلی در نجات بیماران خیلی مؤثر هستند و چشم‌انداز بیماری سرطان پستان در حال حاضر نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.

برای مشاهده دیگر مطالب بخش سلامت اینجا کلیک کنید.

برای دریافت مطالب، ایمیل خود را وارد کنید:

بهبانو را در توییتر دنبال کنید

نطرات کاربران:



- خوب بود نگرانیم برطرف شد. ممنون


- سلام از اينکه از هر 8 نفر يک نفر مبتلا مي شه نگران شدم


- خوب بود


برای دریافت مطالب، ایمیل خود را وارد کنید: